FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Offside-reglen


Offside-reglen

Køb Fodboldens ABC for kvinder her

Et af de væsentligste regler indenfor fodbolden er den såkaldte offside-regel. Denne har først og fremmest til formål at undgå, at det bliver muligt for angriberne at lægge et alt for voldsomt pres på forsvarerne ved at kunne opnå fri fuldstændig fri adgang til først og fremmest straffesparksfeltet. Formålet med reglen er dog ikke at undgå at angriberne i kraft af eksempelvis driblinger kan komme alene med målmanden men alene at forhindre, at man stationært kan placere angribere helt tæt på modstandernes mål uden at skulle tage hensyn til forsvarsspillernes placering. Såfremt offside-reglen ikke fandtes ville risikoen være, at spillet ikke blev flydende da hvert hold ville have placeret forsvarere meget tæt på eget mål og ligeledes have angribere der stod så tæt på modstandernes mål som muligt.
I henhold til regelsættet udstedt af det danske fodboldforbund defineres reglen på følgende måde :

"En spiller er i offside-position, hvis: Han er nærmere modspillernes mållinje end både bolden og næstsidste modspiller".

En formulering som dårligt kan anses for at være optimal, da det afgørende i bestemmelsen er om den spiller der modtager bolden på tidspunktet for dens aflevering havde minimum to forsvarsspillere foran sig. Af samme årsag er en spiller heller ikke offside hvis han fx modtager en lang aflevering hvor han på tidspunktet for spilningen var langt fra den bagerste forsvarspiller og modstandernes målmand, men hvor han i kraft af stor hurtighed i kraft af sin hurtighed er i stand til at løbe fra sine modstandere. En af de danske fodboldspillere som i nyere tid har haft det hurtigste antrit er midtbanespilleren Dennis Rommedahl, som specielt i sine yngre år var i stand til at overrumple sine modstandere med en fantastisk hurtighed. Dette gjorde at han uden at være offside kunne overløbe et helt forsvar og modtage afleveringer placeret i de såkaldte frie områder - dvs. hvor der ikke er nogle spillere på tidspunktet for spilningen.

Køb Fodboldens ABC for kvinder her

Det afgørende er derfor om der i afleveringsøjeblikket er minimum to modstandere tættere på deres mål end den angribende spiller. I praksis er dette særdeles svært at afgøre for dommeren og hans linjevogtere (eller linjedommere som de officielt omtales som), da de ikke kan have samme overblik over en spilsituation som tv-seerne, der har muligheder for at se dommerens afgørelse fra forskellige vinkler i slow motion. Dommeren skal omvendt med bistand fra sine linjedommere træffe beslutninger i situationer, hvor deres udsyn kan være dækket, ligesom deres beslutninger også skal træffes på et brøkdel af et sekund. Ofte har det været diskuteret om det overhovedet er muligt for dommere og hans assistenter at træffe rigtige beslutninger grundet spillets hurtighed. Men uanset om det er tilfældet eller ej, så skal mange af årsagerne til de forskellige fejlkendelser ved offsides findes her i. Desuden synes mange dommere og linjedommere at lade sig influere af hvad man kunne kalde for det optiske billede efter at spilleren har modtaget bolden. Forstået på den måde at de ofte synes at lade sig influere af om hele forløbet virker "offside-agtigt". Dennis Rommedahl er blandt de hurtige offensivspillere som gennem tiderne uberettiget har fået mange offside-kendelser i mod sig, fordi de har udnyttet deres hurtighed til at komme i så fordelagtige positioner at det ikke ville være muligt for spillere med et normalt antrit. Desuden synes mange dommere og linjedommere at kunne påvirkes af reaktionerne fra det forsvarende hold, som ofte alle rækker en hånd op for at markere offside ved tvivlstilfælde. For de fleste forsvarsspillere er markeringen af offside ved at løfte en arm i vejret en fast indgroet rutine, som derfor også burde have en særdeles begrænset indvirkning på dommertrioen.

Artiklen er en del af Fodboldens ABC for kvinder

Kendelser om offsides er kendetegnet ved det specielle at beslutningerne typisk træffes af den linjedommer som er tættest på situationen. Han markerer en offside ved at række sit flag i vejret. Således at det ikke kun for dommeren men også spillere og tilskuere er muligt at se, at linjedommeren vurderer en situation som offside. Dommeren følger normalt uden tøven vurderingen fra linjedommeren, eftersom denne på anden måde end dommeren har mulighed for forudgående at placere sig strategisk rigtigt for at vurdere om en situation skal bedømmes som offside eller ej. Til trods for at afgørelserne om offsides i sidste ende påhviler dommeren, medfører det altid et rynket øjenbryn eller to hvis han underkender sin linjedommer - specielt hvis dommerens beslutning viser sig at være forkert.

Konsekvensen af at blive dømt for at være offside er, at modstanderne får lov til at tage et frispark det sted på banen hvor spilleren blev dømt offside.

 

Konsekvenserne og vurderingen af offside :

Strafbar kontra ikke-strafbar offside

Afleveringsøjeblikket

Afleveringer spillet bagud

Nærmere modstandernes mållinje

Aktiv deltagelse i spillet

Konsekvensen af en strafbar offside

 

Artiklen er en del af Fodboldens ABC for kvinder

 


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 26/05/2010 kl. 5:44:37 PM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

Dansker i Arsenal : John ”Faxe” Jensen ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: