FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Pausen og dens længde


Pausen og dens længde

Køb Fodboldens ABC for kvinder her

Allerede tidligt i fodboldens historie blev det vedtaget at der mellem de to halvlege skulle være en pause . På denne måde fik spillerne mulighed for et lille pust samtidig med, at det gav træneren mulighed for at skifte ud og foretage andre taktiske ændringer på holdet. I begyndelsen var pausens længde dog varierende, men efterhånden lagde man sig fast på et hold i spillet på ca. et kvarter. I regelsættet udstedt af det danske fodboldforbund DBU defineres det på denne måde :

"Spillerne har ret til en pause mellem halvlegene. Halvlegspausen må ikke overstige 15 minutter. Turneringsreglementet skal tydeligt angive halvlegspausens varighed. Pausens varighed må kun ændres med dommerens tilladelse".

 

I kraft af at regelsættet taler om en pause på maksimalt et kvarter betyder det, at holdene fint kan aftale sig frem til kortere pauser. Dette kræver dog at dommeren accepterer en forkortet pause, hvilket i praksis sker uden de store problemer. Hans opgave i denne forbindelse er at sikre sig, at holdene er enige om pausens forkortelse.

Pausen påbegynder ved at dommeren fløjter første halvleg af. Det gør han typisk ved et længere fløjt en normalt, således at spillerne er klar over at der er tale om et specielt signal. Desuden peger han normalt på udgangen, således at spillerne kan føle sig sikre på at der er blevet fløjtet til pause. Genoptagelse af kampen efter pausen sker i to omgange. Først ved at dommeren gør holdene opmærksom på at pausen er slut og at de derfor bedes gøre sig klar til 2. halvleg. Når holdene er klar til genoptagelsen, fløjter dommeren kampen i gang igen, hvilket også typisk sker med et længere fløjt end normalt. På den måde er spillere og tilskuere klar over, at spillet er genoptaget.

Køb Fodboldens ABC for kvinder her

Igennem mange år har man diskuteret længden på pausen, eftersom kommercielle interesser har talt for en anderledes opdeling af kampen. Eksempelvis hvis kampene blev opdelt i 3 perioder af hver 30 minutter på tilsvarende måde som ishockey, kunne det give bedre muligheder for de forskellige tv-selskaber til at sælge reklamer. Indtil nu er det dog alene blevet ved snakken, og meget taler i det hele taget ikke for at få gennemført ændringen. Det samme har gjort sig gældende med diskussionen om hvorvidt holdene skulle kunne tildeles time-outs - eksempelvis efter forbilledet i håndbold, hvor trænerne i hver halvleg har mulighed for at kalde spillerne hen til sig og give dem konkrete instruktioner. En sådan mulighed i fodbold ville ikke kun have givet træneren muligheden for taktiske dispositioner efter samråd med sine spillere, men ville også have givet selskaberne mulighed for at sælge reklamer til disse kortere pauser. I specielt USA taler man om at hvis fodbolden skal op på "næste niveau" som tv-sport, ville brugen af time-outs være en ren nødvendighed. Uanset det store lobbyarbejde der tilsyneladende er udført af ikke kun amerikanerne men også tv-selskaberne i Europa, synes indførslen af time-outs langt fra at være nært forestående. Også på dette punkt synes de internationale fodboldorganisationer at være særdeles tunge at danse med.

 

Artiklen er en del af Fodboldens ABC for kvinder

 


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 26/05/2010 kl. 6:12:53 PM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Alexander Szymanowski ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: