FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Myte # 8 : Tyskerne vinder altid til sidst


Det er en af de mest sejlivede myter indenfor landsholdsfodbold, og vil med garanti også blive brugt hver gang tyskerne går på banen ved sommerens EM. Men nu giver FodboldMyternes ABC svaret på, om det rent faktisk er rigtigt at tyskerne virkelig er så gode til at vinde i slutminutterne – eller om Gary Linekers klassiske citat skal tages med et meget stort gran salt. Vurderet på en gennemgang af samtlige slutrundeopgør i perioden mellem 1990 og 2010, synes svaret ganske klart : De ellers så berømmede tyskere er langt fra den magtfaktor i kampenes slutning, som de ellers har ry for at være. 
 

Spil for 22 mand – som tyskerne altid vinder til sidst

Scenen var pressekonferencen efter semifinalen ved VM i Italien i den 4. juli 1990 på Delle Alpi i Torino, hvor en flok slukørede englændere skulle forklare den nationale og internationale presse hvorfor de netop havde tabt til Tyskland efter en lang og intens straffesparkskonkurrence. Blandt de mest oplagte interviewofre var datidens store angrebsstjerne Gary Lineker, hvis udligning 10 minutter før den ordinære spilletids udløb ikke viste sig tilstrækkelig til at sikre englænderne avancement til finalen fire dage senere på det olympiske stadion i Rom. Med hvad der formentligt alene var tænkt som en hurtig indskydelse, gjorde Lineker netop dette nederlag legendarisk med udtalelsen der på dansk normalt oversættes som : ”Fodbold er et simpelt spil, hvor 22 spillere løber rundt og sparker til en bold i 90 minutter, en enkelt dommer laver en masse fejl, og tyskerne altid vinder til sidst”.

Uanset formålet med udtalelsen henstår noget i det uvisse, er den efterfølgende blevet set som dokumentationen for at man altid skal passe på overfor tyskerne i slutminutterne – fordi det er der de er farligst. Derfor indgår Linekers citat næsten også per definition på den ene eller anden måde i dækningen af Tysklands kampe ved EM- og VM-slutrunderne, hvor eventuelle scoringer i slutminutterne forklares med baggrund i citatet fra Torino. For at vurdere om der rent faktisk er hold i denne opfattelse af det succesrige tyske landshold, er det en af klicheerne FodboldMyternes ABC har givet et kritisk eftersyn.

 

Slutrundeopgør i perioden mellem 1990 og 2010 fastslår anderledes billede

Det er sket ved ikke kun at gennemgå alle Tysklands slutrundeopgør i perioden fra Linekers udtalelse til og med VM i Sydafrika i 2010, men også ved at sammenligne tyskernes evner i slutminutterne i forhold til hvornår de andre slutrundedeltagere scorede deres afgørende mål. Analyserne opgør samtidig om tyskerne rent faktisk også var bedre i slutminutterne end holdene der var direkte konkurrenter til EM- og VM-titlerne - Italien, Frankrig og Spanien, der ligesom tyskerne er de eneste europæiske lande som hjemførte en VM-titel mellem 1990 og 2010.

Gennemgangen har tager sit udgangspunkt i, hvornår i kampene de afgørende scoringer faldt. Med undtagelse af en lille overvægt af afgørende scoringer i kampens 90. minut og dommerens eventuelle tillægstid i 2. halvleg, synes det at være tilfældigt hvornår disse faldt. Derfor har der også kun kunnet spores en lille overvægt af afgørende scoringer i de sidste halve time, mens kampenes andre faser forholdsvist ligeligt tager sig af de resterende.

Med denne fordeling skulle man med baggrund i myten udledt af Gary Linekers udtalelse umiddelbart tro, at tyskerne vandt hovedparten af sine kampe via afgørende scoringer i kampenes sidste halve time – og dermed afgørende adskilte sig fra, hvad der ellers kendetegner slutrundeopgørene. Dette har dog langt fra været tilfældet, for det tyske landshold har tvært i mod hentet hovedparten af sine sejre via tidlige scoringer og som regel inden man er gået ind i den sidste halve time. I kampens sidste del har problemet ikke kun har været at vinde, men i højere grad at undgå at tabe. Tyskerne har tabt mange afgørende kampe på mål scoret i den sidste halve time, og man fremstår heller ikke bedre end de andre slutrundedeltagere i de forlængede spilletider. Først når man er nået frem til straffesparkskonkurrencerne, begynder der at være noget om snakken. Her har tyskerne vundet alle de tre konkurrencer man har været med i mellem 1990 og 2010, hvilket gør dem til slutrundernes klart mest effektive i denne noget tilfældige afgørelsesform.

 

Pas på spanierne - ikke tyskerne

Endnu mere tvivlsomt fremstår Gary Linekers berømte citat, hvis man sammenligner Tysklands evner i kampenes sidste halve timer med Frankrigs, Italiens og Spaniens. Af disse er det kun Frankrig der forholdsmæssigt har afgjort færre af deres kampe end tyskerne, hvilket fuldender billedet af et tysk landshold som uretmæssigt er blevet gjort til frygtindgydende i slutminutterne. Ved EM- og VM-slutrunderne i perioden mellem 1990 og 2010 scorede tyskerne blot 33.4% af sine mål i kampenes sidste halve timer, mens tallene tilsvarende hed 41.7% for italiernerne, 50.0% for spanierne og 33.3% for franskmændene. For alle slutrundeopgørene lå andelen af afgørende mål scoret i den sidste halve time på 37.5%, hvilket således også var væsentligt over Tysklands andel.

Hvis der endeligt skal peges på et land som igennem de seneste 20 års slutrunder har haft succes med at score mange afgørende mål i slutminutterne, er det spanierne. Ikke kun fordi en stor del af deres afgørende mål er faldet i den sidste halve time, men også fordi man i modsætning til fx tyskerne er gode til at ændre et dårligt udgangspunkt før 2. halvleg til et godt slutresultat.


 

Denne artikel er et kort uddrag af analyserne, der indgår i bogen FodboldMyternes ABC


lb@fodboldensabc.dk


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 31/03/2012 kl. 5:12:54 PM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Dansker i Arsenal : John ”Faxe” Jensen ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: