FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Myte # 10 : Never change a winning team


Den findes altid altid frem, når en træner eller spiller skal forklare hvorfor der ikke skal ændres på et vindende hold – Never change a winning team-klicheen. Tankegangen er at man ikke skal ødelægge et vindende holds gode rytme med udskiftninger i startopstillingen, men det logiske spørgsmål er om man ikke burde det. Det er i hvert fald konklusionen i bogen FodboldMyternes ABC, som bl.a. har testet Never change a winning team-klicheen og nået frem til at der er minimal forskel på at fastholde og udskifte i en vindende startopstilling, og at de længste sejrsrækker i Superliga-historien er opnået med enkelte udskiftninger i startopstillingen.

Klassisk fodboldmyte med forskellige mulige fædre
Lige så fyldt med klicheer fodboldverdenen er, lige så svært kan det være at finde frem til de oprindelige ophavsmænd og dermed også det præcise indhold. En af dem er Never change a winning team-klicheen, der efterhånden synes at have fået status af en egentlig grundsætning.
Hvem der oprindeligt stod bag den er dog noget tvivlsomt, men gode bud kunne være den tidligere engelske landstræner Sir Alfred Ramsey og Nottingham Forest-legenden Brian Clough, der begge i 1960erne og 1970erne skabte store resultater ved netop at holde fast i vindende startopstillinger. Uanset opmanden er indholdet dog klart : Man ikke skal ændre i en vindende startopstilling til næste kamp.
For at vurdere rigtigheden, er det en af klicheerne FodboldMyternes ABC har taget op. Det er sket ved at gennemgå samtlige startopstillinger for vindende hold i Superligaen i 1995/1996-2010/2011-sæsonerne, perioden hvor turneringen er blevet afviklet i sin nuværende form. Det er hovedsageligt gjort ved at opgøre pointantallet holdene der fastholdt en vindende startopstilling opnåede i de efterfølgende opgør, sammenholdt med pointhøsten for holdene som foretog udskiftninger da de igen gik på banen i en Superliga-kamp.

Få gentagelser af startopstillinger og sejre
Gennemgangen fastslår indledningsvis, at det er sjældent at et vindende hold stiller med samme startopstilling efter en sejr. Optælling af i alt 2157 startopstillinger viser, at det kun skete 455 gange at startopstillingen blev ”genbrugt”. Med andre ord var det kun ca. hver 5. gange et hold havde muligheden for at fastholde en vindende startopstilling, at det rent faktisk skete. Uanset om ændringerne skyldtes skader, karantæner eller formnedgang, skal man som tilskuer derfor ikke forvente at der sker overholdelse af Never change a winning team-grundsætningen.
Samtidig fastslår den indledende gennemgang, at det også er sjældent at et Superliga-hold vinder to kampe i træk. Tommelfingerreglen i de seneste 15 Superliga-sæsoner har været, at det vindende hold vinder og taber lidt over 1/3 af sine efterfølgende kampe, og således spiller de resterende ca. ¼ uafgjort. Med andre ord en noget nær ligelig fordeling mellem sejre, uafgjort og nederlag i opgøret efter en sejr.

Ingen effekt af Never change a winning team-grundsætningens overholdelse
For at fastslå hvorvidt der kan måles en effekt af at følge Never change a winning teamfremgangsmåden, er foretaget opgørelse over hvor mange point i gennemsnit et hold der fulgte grundsætningen opnåede i det efterfølgende Superliga-opgør. De i alt 455 kampe gav 191 sejre, 118 uafgjorte og 146 nederlag, hvilket i gennemsnit gav 1.5 point per kamp. Resultater der skal ses i sammenhæng med at de 1702 kampe, hvor et vindende hold ændrede i startopstillingen. De opnåede 637 sejre, 453 uafgjorte og 612 nederlag, og således 1.4 point i gennemsnit per kamp.
Derved opnåede holdene der fastholdt samme startopstilling blot 0.1 point i gennemsnit mere, end de hold som foretog ændringer i deres startopstillinger.
Tendensen går også igen, hvis der alene ses på kampene i 2009/2010-2010/2011-sæsonerne og dermed de seneste Superliga-opgør. I disse opnåede holdene der fastholdt startopstillingen i gennemsnit 1.6 point, mens dem der foretog udskiftninger opnåede et gennemsnit på 1.4 point.
Med så små fordele synes fordelene ved at overholde Never change a winning team-grundsætningen særdeles begrænset. Specielt ikke når det kun sker meget sjældent, at vindende hold fastholder sin sejrende startopstilling.

Langvarige sejrsrækker skabt med fast grundstamme
En konklusion der også skal ses i sammenhæng med, at de Superliga-hold som siden turneringens indførelse i sin nuværende form i 1995/1996-sæsonen har opnået langvarige sejrsrækker har gjort det med faste grundstammer tilsat få ændringer i startopstillingerne. Kravet synes at være at der skabes en grundstamme på en 7-9 spillere, som starter inde i alle kampene og suppleres af formstærke spillere fra periferien.
En fremgangsmåde der også gik igen i Randers FC's 2009/2010-sæson, hvor holdet på en fantastisk forårssæson sensationelt reddede livet i Superligaen efter en forfærdelig efterårssæson – selv om man kun meget sjældent overholdt Never change a winning team-grundsætningen.
Overlevelsen blev sikret med en fast grundstamme på ca. 10 spillere, som spillede minimum ¾ af forårets kampe. Det tilsvarende tal for efterårssæsonen var blot 6 spillere, som langt fra var i stand til at skabe den fornødne røde tråd i randrusianerne spil.

lb@fodboldensabc.dk


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 17/04/2012 kl. 2:51:10 AM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Målene - fodboldmålene ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: