FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Faktatjek : I England spiller de ”engelsk”


Faktatjek : I England spiller de ”engelsk”

 Når der gives introduktioner til hvordan fodbolden spilles i England, henvises der typisk til den såkaldte klassiske engelske spillespil. Forstået på den måde at man på de engelske øer typisk bruger kick-and-rush-taktikken, hvor bolden sparkes højt og langt frem ad banen til omkring modstandernes straffesparksfelt kort efter erobringen. Herfra heades der typisk af en såkaldt target-mand videre til en medspiller tæt på mål, hvilket opnås ved at target-manden bruger sin fysik og styrke i hovedspillet til at vinde en duel med en eller flere modstandere. Meget har dog ændret sig siden taktikken blev udviklet af bl.a. legendariske Charles Hughes tilbage i 1960erne, og det store spørgsmål er om engelske hold stadig har succes med hurtigt at slå lange bolde op af banen. En gennemgang af samtlige scoringer i Premier League-sæsonen 2012/2013 fastslår, at dette langt fra er tilfældet.

 

Af Lars Bo

 

Klassisk engelsk bog med afgørende indflydelse

Ideen om at det er en god idé hurtigst muligt at slå en lang og høj aflevering frem mod modstandernes straffesparksfelt, kommer hovedsageligt fra den klassiske engelske bog The Winning Formula. Selv om Charles Hughes skrev den for årtier tilbage, henvises der ofte også af moderne toptrænere til dens grundprincipper. Selv om de ofte typisk anses for primitive anvendes de stadig i et vist omfang specielt i de lavere engelske rækker, hvorfor spillestilen omtales for klassisk engelsk.

For at fastslå hvordan der faktisk scores på eksempelvis Premier League-niveau, er der i bogen ”Football's Game Plan” foretaget en gennemgang af alle mål scoret i den senest afsluttede sæson i den bedste engelske fodboldrække. Bogen, der udsendes omkring den 1. februar 2014, indeholder bl.a. statistiske opgørelser over højden og længden på de målgivende og næstsidste afleveringer forud for scoringerne. Analyser der dokumenterer at der er meget langt fra Hughes' klassiske bog og opfattelser til den form for fodbold, holdene i Premier League aktuelt har succes med.

 

Næstsidste afleveringer spilles kort - og næsten altid fladt

Først og fremmest fordi de næstsidste afleveringer inden scoring som absolut hovedregel spilles tæt på eller ved jorden, hvorved det blev muligt for de angribende hold at fortsætte det opbyggende spil via afleveringer med fødderne. Opgørelserne i ”Football's Game Plan” tager sig udgangspunkt i, hvor mange målgivende angreb der indeholdt minimum 2 forudgående og sammenhængende afleveringer på det forsvarende holds banehalvdel.

Ud af sæsonens i alt 1063 scoringer, havde 406 mindst to forudgående sammenhængende afleveringer på modstandernes banehalvdel. Lidt over halvdelen svarende til 213 og dermed 52.5% af de næstsidste afleveringer blev spillet ved eller tæt på jorden, og i det hele taget var det i Premier League-sæsonen 2012/2013 afgørende at spille disse afleveringer fladt. Således blev 127 svarende til 31.3% spillet både langt og fladt, hvilket gjorde at blot ca. hver 7. næstsidste aflevering inden scoring blev spillet højt – enten kort og højt eller langt og højt.

Resultater der tydeligt fastslår at brugen af langt og højt spillede afleveringer der forlænges af en target-mand, langt fra må anses for måden hvorpå et forsvar i Premier League åbnes.

 

Langt men sjældent højt spillede assists

Det samme må siges at være tilfældet for de målgivende afleveringer, der som hovedregel blev spillet tæt på eller ved jorden.

Renses Premier League-sæsonen 2012/2013 for scoringer efter frisparksoplæg, hjørnespark, straffespark, mål direkte på frispark og selvmål, indeholdt den 644 målgivende afleveringer. 269 eller 41.8% blev spillet både kort og fladt, mens 208 svarende til 32.3% blev spillet både langt og højt. Således blev næsten ¾ af alle målgivende afleveringer i Premier League denne sæson spillet fladt, hvilket understreger behovet for at holde spillet på eller ved jorden.

Af de resterende scoringer faldt langt størstedelen efter langt og højt spillede målgivende afleveringer, som der blev scoret 151 gange efter. Dermed skete det blot 16 gange, at et hold scorede efter en både kort og højt spillet assist.

 

Kun lange afleveringer til helt eller delvist tomme områder af banen

Bag tallene gemmer sig samtidig det interessante, at de højt og langt spillede næstsidste og målgivende afleveringer som udgangspunkt kun faldt i omstillings- og kontraspillet – og blev placeret i helt eller delvist tomme områder af banen. Så snart modstanderne fik defensiven på plads, var der reelt lukket ned for de højt og langt spillede afleveringer.

Interessant er desuden at det var de samme konklusioner, som bogen ”De døende minutter” nåede frem til. En på en række områder lignende gennemgang af scoringerne i Superligaen viste nemlig, at målene også i den bedste danske fodboldrække som absolut hovedregel scores efter små kort og fladt spillede afleveringer.

På baggrund af statistikkerne udarbejdet i forbindelse med ”Football's Game Plan” synes der således ikke at være tvivl om, at der ikke længere spilles klassisk engelsk i Premier League. Vejen til succes går igennem det korte og typisk også hurtige pasningsspil, som også ifølge den klassiske opfattelse ellers skulle være forbeholdt ligaerne i fx Spanien og Italien.

 

Artiklen er en del af Faktatjek på Fodboldens ABC der løbende efterprøver, om fodboldens ”sandheder” også rent faktisk holder vand


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 06/04/2014 kl. 9:11:08 PM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Dansker i Arsenal : John ”Faxe” Jensen ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: