FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet


Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet

 Lørdag strøg AaB til tops i Superligaen, efter de ude slog det ellers tidligere så suveræne førerhold FC Midtjylland. Når talen falder på den nordjyske succes sker det ofte til henvisning til de mange unge spillere, som i denne sæson for alvor har fået deres gennembrud. Men bag resultaterne gemmer der sig også en række indøvede detaljer, som nordjyderne fast har scoret efter i 2013/2014-sæsonen. Specielt er det altid værd at lægge mærke til højrekanten, der som et særsyn i dansk fodbold fast gør brug af backen helt oppe i modstandernes straffesparksfelt – for herfra at lægge målgivende afleveringer.

 

Kusk, spillet i feltet og de korte afleveringer

Med 47 scoringer i sæsonens foreløbige 25 kampe, er AaB det mest scorende hold i den bedste danske fodboldrække. Gennemsnittet nærmer sig de 2 mål per kamp, hvilket kun FC Midtjylland kommer i nærheden af.

En væsentlig del af forklaringen skal findes i, at nordjyderne under ledelse af Kent Nielsen i al ubemærkethed er blevet en magtfaktor i spillet i modstandernes straffesparksfelt. Samtidig har de manifesteret sig som ligaens bedste i det korte spil fra positioner tæt på feltet, hvorfra bolden spilles ind i dets front.

Personificeringen af de mange scoringer, kan findes i Kasper Kusk. Den unge offensive midtbanespiller, har i den grad været samlingspunktet for ligaens bedste offensiv. Ikke kun som målscorer, og fordi han har leveret mange målgivende afleveringer. Han er nemlig også den af aalborgensernes spillere, som har stået bag har lagt de fleste næstsidste afleveringer inden scoringerne. Med andre ord har han normalt altid en fod med, når angrebene skal omsættes i mål.

 

Langt løb af backen efterfulgt af tilbagespil i feltet

Ses der over 2013/2014-sæsonen som helhed, er den klart mest brugte opbygning via højrekanten. Vel og mærke på en måde, hvor bolden efter at være ført frem af først og fremmest Kasper Kusk spilles mod en fremadstormende højre back.

Et typisk eksempel kom allerede i en af sæsonens første kampe den 21. juli 2013, hvor man på hjemmebane tog mod FC København. 20 minutter før tid erobrede Kasper Risgaard bolden på egen banehalvdel, hvorefter han satte i et langt løb med bolden indtil han nåede frem til omkring midt på københavnernes banehalvdel. Herfra lagde han en kort og flad aflevering mod Kasper Kusk, som på trods af at være presset af flere forsvarsspillere alligevel fik taget en dribling i retning af straffesparksfeltet. Det udnyttede han til fra en position tæt ud for FCKs straffesparksfelt at lægge en kort og flad aflevering ind i dets højre side, hvor en fremadstormende Henrik Dalsgaard fik al den tid og plads han havde behov for til at lægge en flad aflevering på tværs. Den endte for fødderne af en afventende Søren Frederiksen, som fra omkring straffesparkspletten blot behøvede at sætte indersiden på for at score til slutresultatet 2-1.

 

Variant med oplæg fra tæt på baglinjen efter langt opspil

Brugen af højre side af straffesparksfeltet til at lægge de målgivende oplæg fra, findes også i anden AaB-variant. Her er det i stedet en midtbanespiller eller angriber der står bag oplægget, efter at en lang og høj aflevering spilles frem til området omkring krydset af modstandernes straffesparksfelt. Den opsamles af en fremadstormende AaBer, som efterfølgende søger området mellem det lille felt og straffesparksfeltets afgrænsning. Herfra lægges en kort aflevering på tværs til en medspiller, som ofte har afventet spillets udvikling og efterfølgende blot behøver at sætte indersiden på for at score bag en chanceløs målmand.

Et eksempel på fremgangsmåden, er 0-3-målet ude mod Randers den 23. november 2013. Fra tæt på midter- og sidelinjen i nordjydernes højre angrebsside, blev der i det etablerede angrebsspil sendt en lang og høj aflevering frem mod en fremadstormende Anders K. Jacobsen. Efter at have sikret sig bolden søgte han området tæt på baglinjen ved det lille felt, hvorfra han lagde en kort og flad aflevering tilbage mod Kasper Kusk. En noget tvivlsom opdækning i Randers-forsvaret gjorde det muligt for offensivspilleren at tage en tæmning, før han havde god tid til at sende bolden i nettet fra tæt hold.

 

Dirkefri defensiv – næsten

30 gange er der foreløbigt scoret mod AaB i denne sæson, hvilket gør holdets defensiv til en af ligaens bedste. En af de få faste svagheder de rød-og-hvid-stribede løbende har vist, er hvor modstanderne i ro og mag har slået indlæg fra højrekanten fra positioner et stykke udenfor AaBs straffesparksfelt.

Det skete eksempelvis i udekampen mod FC Nordsjælland den 17. august 2013, hvor nordsjællænderne scorede sejrsmålet til 2-1 efter et tidligt slået indlæg fra tæt på sidelinjen. Det skete efter en bolderobring midt på AaBs banehalvdel i en situation, hvor nordjydernes forsvar ikke var helt nået på plads. Derfor kunne bolden også ubesværet spilles på tværs mod Jens Stryger Larsen, som efter et enkelt træk mod baglinjen fik tid og plads til at slå et indlæg mod det lille felt. Et indlæg der blev løbet op af Morten Nordstrand, som med en følt afslutning scorede i den modsatte side af målet uden chance for AaBs keeper.

Får nordjyderne lukket dette defensive hul, står de med ualmindelige gode chancer for at hjemføre en ny titel til Limfjordsbyen. Specielt hvis de samtidig kan fastholde succeen med at føre angreb frem via højre angrebsside, og Kasper Kusk fastholder positionen som ligaens bedste offensive samlingspunkt.

 

 

AaBs Plays

 

Play 1 : Tilbagespil fra backen fra positioner i straffesparksfeltet

Play 2 : Afleveringer fra mellem det lille felt og straffesparksfeltets afgrænsning

 

Af Lars Bo (lb@fodboldensabc.dk)


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 06/04/2014 kl. 11:17:53 PM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Dansker i Arsenal : John ”Faxe” Jensen ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Klublegende i SønderjyskE : Mads Bro Hansen ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: